Skip to content


Dicţionar de neologisme vechi (1)

Zilele acestea se împlineşte fix un an de la prima trecere în Ucraina. De atunci am traversat de câteva zeci de ori vama Siret spre a vizita bisericile baptiste din Regiunea Cernăuţi, cu precădere cele din Raionul Storojineţ. De-a lungul acestui an am slujit în diverse localităţi, fiind îmbogăţit spiritual prin întâlnirea cu pastorii şi membrii bisericilor din Crasna, Ciudei, Igeşti, Budineţ, Pătrăuţii de Sus, Pătrăuţii de Jos, etc.

Pe lângă paşaport, actele maşinii şi asigurarea pentru Ucraina, e bine să stăpâneşti cât de cât rusa sau ucraineana. Dacă nu eşti fan al limbilor slave, următoarele cuvinte s-ar putea să-ţi fie de real folos la o eventuală călătorie în ţara lui Şevcenko.

Tradiţia este un cuvânt cheie întâlnit în ambele vămi. Banul vorbeşte aceeaşi limbă, nu? De priceput încă din capul locului că termenul nu face aluzie la religia sau ritul cuiva. Prin tradiţie se dă „ceva”!  Cui? La toţi! Dacă la români nu ţi se cere niciodată nimic, nici la intrare nici la ieşire din ţară, nu la fel stau lucrurile la intrarea în ţara prietenă. În caz de derapaj şi neîncadrare în matriţă, vei fi întrebat insistent dacă eşti la prima trecere şi apoi dacă nu ai învăţat nimic în urma trecerilor repetate, fiind pasibil de un control mai amănunţit decât cel obişnuit. O haină de costum, o cravată şi faptul că mergi la biserică îţi pot fi de real folos, anulând adesea monologul interogatoriu al omului îmbrăcat parcă profetic în negru.

Nazad este rostit în clipe de dezamăgire. Nu de tine şi nici de vreun enoriaş cu frământări antropologico – hamartologice. Mai în glumă, mai în serios, doar cel cu aşteptări pecuniare poate face o asemenea sfâşietoare glăsuire. Dacă nu prea stăpâneşti limba lui Puşkin, ţi se va repeta pe limba lui Creangă, adică,„înapoi!”

Solearca este o renumită licoare auto. În limbaj mioritic, motorină. Scumpa de ea! Cu apă sau fără, botezată sau dreasă, preţul ei naşte afacerişti, aţâţând în ambele ţări duhul speculei. Recomandarea mea: alimentaţi doar de la WOG sau Shell! Apă aveţi şi-acasă. Atenţie! Nu confundaţi solearca cu soleanca!

Ştraf şi protocol sunt nelipsite de pe buzele tuturor miliţienilor. Pentru a nu le auzi e bine să ai toate becurile funcţionabile, mai ales la număr! Să nu depăşeşti neregulamentar, nici măcar în gând! Şi apropo, numărul de înmatriculare trebuie păstrat neapărat curat, aproape ca din fabrică. Mai ales în zilele ploioase. Protocol e procesul verbal întocmit în urma (sau înaintea) constatării abaterii. Ştraf este amenda! Aceasta e foarte fluidă şi nesigură pe mişcări! E mai degrabă o licitaţie cu un singur ofertant. Preţul de pornire poate fi de la 200 euro (negociabil).

Share

Posted in Realitate.

Tagged with .


One Response

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

Continuing the Discussion

  1. Dicţionar de neologisme vechi (2) – Ionut Amateesei linked to this post on April 4, 2011

    […] e sinonim românescului Peco. Repet, ca şi în postarea precedentă, nu alimentaţi la întâmplare! Ieftinul îi scump şi de data aceasta! În topul preferinţelor […]Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.