Skip to content


Nuanţe (1)

Într-un articol (update: nu mai poate fi accesat) de-al său, Petrică Moisuc aduce în discuţie o problemă de domeniu exegetic, anume utilizarea lui Daniel 12.13 la finele slujbelor de înmormântare. Deşi titlul e sarcastic, postarea ghionturoasă şi mirosind a praf de puşcă, subiectul e foarte cuminte şi dornic a fi abordat.

Până să îşi exprime oful, autorul recurge la o introducere destul de delicată, pronunţându-se cu privire la calitatea și conținutul predicilor ascultate la înmormântările frecventate. Abordarea este directă, bărbătească, bătăioasă.

Ca unul care face parte din învinuita tagmă predicatoricească, îndrăznesc să arunc câteva nuanţe pe şevaletul monocolor. Să le luăm pe rând. Cu privire la calitatea predicilor acesta face următoarea afirmație: Am ascultat foarte multe predici. Foarte putine din ele au fost bune, sincere, echilibrate, cu mult bun simt.

Da, este clar că există predici slabe şi nu ştiu pe careva s-o fi contestat argumentat! Intuiesc însă unele cauze ce duc la această tristă realitate. Deşi abordarea e cazuistică, cred că principala vină e lipsa de pregătire a mesagerilor, aceştia fiind fie leneşi, fie prea implicaţi în slujbe ce ar trebui făcute de alţii. Altă cauză e implicarea în predicarea Evangheliei a unora ce cred că odată cu buna poziţionare politică, economică sau socială au la cheremul lor şi harul propovăduirii. Apoi, sunt predicatori ce în mod excepţional predică slab. Sunt zile şi zile! Cine citeşte, să înţeleagă! Sunt zile în care îţi vine şi ţie să iei notiţe auzindu-te predicând, dar la fel de bine sunt zile în care parcă tencuieşti cu nuci. CLARIFICARE! După experienţa mea, având la activ mai multe înmormântări decât nunţi sau botezuri, cele mai sus enunţate sunt cazuri mult prea izolate, întâlnite la o scară destul de mică, neglijabilă aş zice eu!

Afirmaţia lui Petrică Moisuc este puternic imersată în must hiperbolizant, cu un iz uşor petardier. Să înţelegem că majoritatea predicilor ascultate de el, în îndelungata perioadă de slujire, au fost rele, nesincere, nechibzuite şi cu puţin bun simţ? Parole d’honneur? Atunci cred că, fie suntem contemporani cu un dureros şi nefericit lanţ de gafe predicatoriceşti, toate acestea abătându-se spre unul şi acelaşi om, însetat după Cuvânt, fie există o gravă afecţiune oftalmologică! Dacă mereu e înnorat sau noapte, fie asişti la vreun cataclism escatologic, fie eşti pe cale să-ţi pierzi vederea şi atunci problema nu e afară, ci înlăuntru.

Rămân însă cu o curiozitate! Ce înseamnă predică bună, sinceră, echilibrată şi cu bun simţ? Ţinând cont de faptul că blogul fratelui Petrică Moisuc are un număr frumos de accesări, şi că prin slujirea sa este un formator de opinie, mi-aş dori dacă nu o exemplificare, măcar o descriere mai detaliată, cu rol educativ!

Share

Posted in Reacţii.

Tagged with .


5 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

 1. Serban says

  parerea mea e ca “varu'” Petrea e o cauza pierduta; ai zis ca blogu’ lui are multe accesari, dar blogul lui nu accepta comment-uri obiective… blog rasist!!! :))
  cred ca ai fortat putin termenul “frate” in cazul lui…
  na, Domnul sa aiba mila de noi!
  te admir pentru ca ai luat pozitie vis-a-vis de chestiunea asta.
  Doamne-ajuta in continuare!!!

  • ionut says

   1. Deși nu am înțeles exact prima ta afirmație, cred că fratele Petrică este un ”împreună slujitor” pentru cauza Evangheliei.

   2. În ce privește comentariile, să știi că unele imploră să fie cenzurate. Vorba ta: mult prea rasiste!

   3.Repet: subiectul bun și de dorit a fi abordat!

 2. debora says

  Eu propun ca la urmatoarea inmormantare sa predice Petrica. Un exemplu care sa se conformeze zicerii lui ne-ar fi de ajutor.
  Asa-i la noi la romani, suntem specialisti in toate cele si tinem neaparat sa ne atingem limita de incompetenta!
  Cine e chemat la o slujba, sa se tina de slujba si s-o faca bine.

  P.S.Dumnezeu sta impotriva celor mandri, dar celor smeriti le da har. De ce am sentimentul ca nu din smerenie a zis ce-a zis?

Continuing the Discussion

 1. Nuanțe (2) – Ionut Amateesei linked to this post on April 12, 2011

  […] este cea de-a doua postare dintr-o serie de trei, intitulată Nuanțe. În prima am încercat să nuanţez public o afirmație făcută public, în spațiul virtual, de către […]

 2. Nuanţe (3) – Ionut Amateesei linked to this post on June 8, 2011

  […] publicat de Petrică Moisuc pe blogu-i în data de 21 martie 2011. În urma apariţiei a Nuanţe (1) postarea acestuia a fost retrasă. Cu toate acestea, o parte din afirmaţii mai pot fi citite […]Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.