Skip to content


Proiectul ProAfrica – guest post Sorin Cigher

© ProAfrica

O experienta care iti poate misca si imbogati inima ! Proiectul ProAfrica

Am avut oportunitatea in aceasta iarna – februarie – martie 2011, sa vizitez Africa impreuna cu Adrian Georgiov. Aceasta vizita de 2 saptamani mi-a miscat si schimbat inima. Am fost in  Kenya si Tanzania, aceste doua tari mi-au adus o noua viziune asupra lucrarii, a vietii in general si asupra Cuvintelor Domnului Isus: Am fost sarac, bolnav, in temnita… si ati facut…M-ati vizitat, ati fost sensibili… Am inteles ca adevaratul crestinism este cel practic si nu cel vorbit.

Cand am ajuns in Africa m-a cuprins un sentiment de mila, am avut impresia ca sunt intr-o lume parasita, abandonata de toti, si parca fara glas cu  totii strigau: Avem nevoie de ajutor! Face-ti ceva pentru noi!

Acest sentiment l-am avut in calatoria de peste 3.000 km, vizitand: scoli, sate, jugle, orase, familii, cocioabe din tabla ondulata, case din pamant cu trestie, orfelinate, gradinite, copiii orfani etc… Oricine ajunge in Africa (nu ca turist) poate declara ca exista un contrast foarte mare, este lumea paradoxurilor: Unii sunt bogati (dar putini) iar majoritatea sunt foarte, foarte saraci, traind si muncind doar pentru mancare si aceea foarte putina. Vezi casa moderna iar la cativa metri coliba din pamant sau din tabla. Mentionez ca noi am vizitat lumea saraca, ce predomina in Africa, si nu oamenii bogati!

Proiectul Pro Africa – infiintat si coordonat de mai bine de 3 ani de zile, de catre   Adrian Georgiov, a atins multe inimi din Romania si nu numai, si ajuta mii de copii din Kenya, respectiv Tanzania. Copiii sunt sustinuti prin acest proiect in mai multe feluri:

–          varianta de ,,adoptie,, – este o adoptie virtuala – cu 75 de RON pe luna, familia din Romania ajuta un copil la: scolarizare, uniforma, hrana zilnica, haine, chirie etc, adica, tot ce are nevoie un copil sa traiasca intr-o luna de zile

–          varianta cu 40 de RON pe luna – este suma de care are nevoie un copil pentru a avea mancare in fiecare zi

–          variana cu 6 RON  pe luna – un copil are sansa supravietuirii. I se da de mancare in fiecare saptamana- aceasta fiind singura hrana consistenta pe saptamana.

–          Varianta cu capre – cu 50 de dolari – putem ajuta o familie cumparandu-I o capra, acest lucru inseamna mult pentru o familie, I se asigura hrana intregii familii.

–          Varianta cu pui – un  pui costa 10 dolari – deci, putem ajuta familiile cumparand astfel, pui pentru a avea, oua si carne.

Aceste variante de sponsorizare sunt in derulare de mai bine de trei ani de zile. Foarte multi sunt implicati, cu bani putini se pot face lucrari mari intr-o tara unde venitul pe cap de locuitor este de sub un dolar pe zi. Un muncitor care lucreaza in constructii de dimineata pana seara are un venit de aproximativ 2.5 dolari pe zi (aceasta in Kenya). In Tanzania este si mai rau, castigul este de 1.5 dolari pe zi – in conditiile in care cineva are de lucru, cei mai multi nu au nici macar acest venit. O paine costa mai mult de un dolar. Asadar, painea este un lux pentru cei din Africa. Noi avem mai mult decat ne trebuie, avem peste masura, in acelasi timp, milioane de oameni mor din cauza foametei. Domnul, intr-o vreme ca aceasta ne-a chemat sa lasam vorba si sa facem ceva pentru ei. Intotdeauna, oamenii care au inteles mesajul Domnului Isus au facut ceva pentru cei in nevoi. Domnul spunea: pe saraci ii aveti intotdeauna cu voi… deci, ei sunt langa noi. Ce vom face pentru ei? Este raspunsul pe care fiecare dintre noi il putem da!

 

Cei interesati de aceasta lucrare in detaliu puteti lua legatura cu fr. Adrian Giorgiov de la ITM din Oradea, adriang777@gmail.com, sau cu Cigher Sorin  din Abrud  email: baptisem@yahoo.com, presedintele Asociatiei Crestine Speranta pentru Apuseni,  in parteneriat ITM din Oradea.

Domnul sa va binecuvanteze pe toti cei cu inima sensibila la nevoile acute ale copiilor infometati din Africa! Multumim pentru interes si dorim ca doar in echipa sa ajutam din putinul nostru pe cei in nevoi.

 

Cigher Sorin, pastor Biserica Baptista Harul din Abrud

 

Share

Posted in Reacţii, Realitate, Recomandări.

Tagged with .


8 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

 1. Spcl says

  “Proiectul Pro Africa – infiintat si coordonat de mai bine de 3 ani de zile, de catre Adrian Georgiov, a atins multe inimi din Romania si nu numai, si ajuta mii de copii din Kenya, respectiv Tanzania”.

  Atentie, Kenya si Tanzania sunt doua tari dinferite, vezi harta:

  http://maps.google.ca/maps?hl=en&tab=wl

  Pt ca un proiect sa fie considerat “satisfacator si corect”, persoanele in cauza trebuie sa se informeze bine si la randul lor sa fie gata sa dea informatii corecte. Faza cu “saracia” vazuta si experimentata in Africa nu este departe de accea ce experimenteaza multi romani din satele romanesti.
  De ce fiecare “misionar” vede doar partea “saraca si goala” a Africii? de ce nu vorbesti despre ceea ce nu se stie exact, despre saracie toti stim si nu ne mira pt ca suntem obisnuiti cu ea de peste tot din lume.

  Cand vorbesti despre saraci trebuie sa fi atent ca nu cumva prin faptul ca ii compari cu casa ta sau a altor “misionari”, ajungi la conclusia ca cei pe care i-ai vizitat in africa sunt saraci.

  De ce nu vorbesti despre credinciosia celor “saraci” din Africa? de ce nu vorbesti despre felul in care sunt gata sa imparta cu “misionarii” ( veniti in vizita ) tot ceea ce au??????!!!!!!!!!!!!

  • ionut says

   1. OK, cred că e destul de limpede din articol că e vorba de două țări diferite. Nu are rost să mai comentăm aici.

   2. Mă văd nevoit să te contrazic când vine vorba de sărăcia Africii, versus cea a României. Oricât de amărâți ar fi unii din conaționalii mei, nu cred că sunt vrednici a fi alăturați săracilor din Africa. Imaginile văzute din Africa te cam lasă fără replică. Imaginea din postarea prezentă are doar valoare simbolică.

   3.De ce pui misionari în ghilimele? Așa după cum spui, unii oameni au o înclinare specială spre a vedea nevoia altora. Probabil ține de darul sau înzestrarea fiecăruia.

   4. Postarea de față este o prezentare sumară a proiectului ProAfrica și nu cred să fi pretins a prezenta vreuna din țările mai sus menționate. Proiectul s-a focalizat pe nevoile din Kenya și Tanzania.

   5. Ai ”ușa deschisă” pentru a prezenta credincioșia celor din Africa. Be my guest!

  • ionut says

   Și ceva foto, la cererea lui Sorin:

 2. Sorin says

  Buna, sunt nevoit sa dau explicatie la aceste nemultumiri de mai sus…
  In aceasta lume sunt doua tipuri de oameni: Cei care gasesc scuze si cei ce gasesc solutii. Din start, daca persoana de mai sus se gaseste printre cei ce cauta scuzele e de la sine inteles ce a vrut sa spuna, iar daca este interesata de solutii, atunci mesajul de mai sus, explicatiile lui Ionut sunt suficiente ca sa atraga interesul real…
  Vrea sa stie cititorul nostru ca noi am fost in Africa pentru cei saraci si nu la Safari sau la plaje sa ne coloram tenul… noi am mers in vizita, nu suntem ,,misionari,, cum spune cel de mai sus… Despre ce parte care nu se stie sa vorbim ? Noi nu suntem spioni sa cercetam ce nu se stie, nu suntem agenti secreti care sa fim trimisi de cineva sa urmarim ceva… ci suntem simpli oameni care am vizitat familiile sarace, copii orfani, tineri abandonati, biserici etc… Deci, pentru acestia am fost in Africa. Cred ca am explicat ca am fost in Africa ( ca si continent – pentru cei care sunt in clasa a 4-a si invata geografie) am fost in aceste 2 tari: Kenya si Tanzania. Legat de saracii din Romania, nu a fost singura persoana care a pus problema asa, dar eu as pune o intrebare: In Romania, aceste persoane ajuta consevent ? Chiar asa de sufletiste sunt si se implica si depun un efort extraordinar incat nu mai pot ? Eu cred ca nu! Cei vorbesc niciodata nu fac nimic! Doar sa se afle in treaba, trecul mi-a demonstrat aceasta, asadar, nu ne influenteaza cu nimic, ci dimpotriva, avem curaj mai mare sa facem aceasta lucrare cu un si mai mare entuziasm. Cei care pun piedici sunt de fapt ajutoare de nadejde pentru noi, ca de n-ar fi trebuia sa cautam 🙂
  Proiectul ProAfrica nu cauta si nu baga mana in buzunarul cuiva, cine vrea poate sa se implice, cine nu, poate comenta! Daca cineva este interesat de ajutorarea din Romania, trimit mult mai multe proiecte sociale pe care le demaram in Romania, decat in Africa. Asadar, lucrarea sociala se face mai intai in Romania si apoi in Africa!

 3. Sorin says

  Ionut, daca poti pune poze mai multe, dovedind cuvintele prin aceste imagini!

 4. Berculean Victor-Dan says

  Pace! Ionut poti sa creezi o imagine gif (cu photoscape) si astfel poti posta cat de multe vrei tu. Spor

  • ionut says

   Da da! Mulțumesc!
   Mai greu cu tehnicul…Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.