Skip to content


Şcoala şi soţia pastorului

După cum mi-i felişagul, din când în când trag câte-o privire la gugălirile celor ce-mi vizitează blogul. Printre căutări, diverse dureri! Totuşi, una e persistentă, mai ceva ca reumatismul! Care e salariul pastorului?

Sincer, habar n-am! Fac parte din selecta categorie a bivocaţionalilor! 😉

Ce mi-a atras atenţia a fost însă căutarea unuia (sau poate a uneia?): câtă şcoală trebuie să aibă soţia pastorului?

Da, chiar aşa! Câte clase trebuie să aibă “coana preoteasă”? M-am întrebat şi eu.

Răspunsul?  Cam tot atătea câte au celelalte soții. Nici mai mult, nici mai puţin. Soția pastorului trebuie să aibă tot atâta școală cât are soția brutarului sau a doctorului, a diaconului sau a dirijorului de cor.

Nu există soții standard sau tipizate. Nu am ajuns (încă) aşa de şablonarzi. Avem matrițe și tipare pentru alte chestiuni, dar aici încă se acceptă originalitatea.

E drept, există mituri, despre soţiile pastorilor, care le-ar obliga  să dețină cheia școlii…

Unii o văd pe consoarta pastorului ca fiind pururea rugativă, cea mai sveltă din adunare – un soi de Athleta Christi contemporan, soția alfabetizatoare – în stare să dea lecții la toți, cea care emite foi de parcurs cu privire la modă,  cea mereu tânără și de-a pururi fericită etc etc.

Share

Posted in Random, Realitate.

Tagged with , .


3 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

  1. Anda says

    tre’ sa aiba macar un doctorat (de preferat doua), sa poata sa faca multi copii (de preferat un numar biblic – gen 7, 40, etc), sa fie cea mai buna bucatareasa din biserica (daca nu se pricepe asa de bine se poate lua in considerare si excluderea celor mai bune decat ea), sa stie sa cante la un instrument (minim) si cu vocea, si sa arate mai bine ca toate in fusta si cu batic. parerea mea :):):)

  2. ionut says

    Da Anda, lista poate continua. Există multe sf-uri, poate chiar prea multe, despre soţiile pastorilor… Probabil că ne-ar prinde bine un Rudolf Bultmann să mai demitologizăm puţin chestiuţele astea.

Continuing the Discussion

  1. Am depășit suta! – Ionut Amateesei linked to this post on June 11, 2012

    […] Postare despre nevasta pastorului […]Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.