Skip to content


Comicul corectitudinii politice

Ce înseamnă şi cu ce se mănîncă faimosul polical correct ştiu că aveţi habar şi de aceea voi trece peste eventuale definiţii sau terminologie. E imposibil să nu fi auzit tot tamtamul zilelor noastre făcut pe seama discriminărilor sau a eternei probleme a limbajului.

Tocmai din mai sus amintita pricină s-a dorit înlăturarea asperităților lingvistice, apelîndu-se drept urmare la amputarea și apoi protezarea termenilor incomozi. Astfel am ajuns să nu mai avem țigani sau persoane cu handicap, ci romi, persoane cu deficiențe sau dizabilități și tot felul de diminutive sau drăgălășenii artificiale.   .

Cum era însă de așteptat, redefinirea aceasta își are handicapurile deficiențele ei, derapînd chiar în derizoriu, făcînd din româna noastră cea de toate zilele o siliconată auzenie.

Codrin Liviu Cuțitaru scrie pentru Dilema veche un articol numit Corectitudinea politică informativă, la finalul căruia își delectează cititorii cu o serie de inepții corecte politic apărute în dicționarele de profil.

Iată cîteva meserii ce ar trebui introduse în nomenclator:  funcționar al controlului canin (pentru hingher), ofițer sanitar (pentru gunoier), arhitect de peisaj (pentru grădinar), exterminator operativ al rozătoarelor / inginer exterminator (pentru muncitor de la deratizare), consultant mortuar /mortician (pentru cioclu), director executiv domestic (pentru casnică), consultant educațional (pentru casnică) ș.a.m.d.

Slujba ciobanului a fost redefinită apelîndu-se la expresii gen bodyguard la oi sau instructor mioritic. Aici recunosc că m-a prins subiectul! Cum ar suna mai corect politic meserii ca gropar, acrobat, brigadier, apicultor, om de serviciu sau vidanjour?

Share

Posted in Random, Reacţii.

Tagged with , , , , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.