Skip to content


Congresul Nr. 100 – Cleveland 2012

 

Astăzi, ora 12.00, au debutat, la Cleveland Ohio, întîlnirile aferente Congresului cu numărul o sută al Asociației Bisericilor Baptiste Române din SUA și Canada.

Sub motto-ul Mărturisind lucrările Domnului în fiecare generație (Ps. 78.3,4) lucrările vor oferi posibilitatea celor prezenți să asculte parte din slujitorii consacrați pe continentul american sau chiar din țară.

Va fi un congres în cadrul căruia vor fi evocați cei o sută de ani de prezență baptistă românească în America de Nord.

Printre slujitorii anunțați întîlnim pe Brisc Ioan, Valentin Popovici (deși în cadrul slujbei de duminică a anunțat că nu va fi prezent), Daniel Brînzei, Viorel Clintoc, Liviu Țiplea, Sorin Sabou, Dan Paul, Radu Știr și Daniel Mariș.

Mai multe informații despre congres sau locație puteți găsi aici.

Aștept cu nerăbdare să mă întîlnesc cu foști și actuali colegi de lucrare. Îmi doresc ca, în măsura permisivității tehnicii, să revin cu informații proaspete de la fața locului.

Update 1 – “succes fără successor” și “lucrătorii mor, dar lucrarea niciodată” sînt expresii ce pot rezuma trăirile primei zile de Congres.

A fost o zi plină, cu multe evenimente, cîntarea și predicarea fiind puse la loc de cinste. N-au lipsit nici rapoartele clasice ale celor angajați în conducerea Asociației, dar nici salutările oaspeților din România sau de oriunde din Europa.

Corul  mixt, cel de tineri și fanfara au slujit în cadrul unui serviciu special de evocare a celor făcute de Dumnezeu în viața bisericilor baptiste pe parcursul celor o sută de ani de existență.

Am întîlnit aici oameni foarte bine pregătiți pe plan muzical, majoritatea proveniți din Ardeal sau Banat, “involvați” în slujire pe continentul american.

Despre trecut, numai de bine! Asta conform istoriei povestite de Valentin Popovici celor tineri.

Intervențiile  celor mai tineri lasă, însă, de înțeles că e loc de mai bine, adică de schimbare. Dar oare cînd n-a fost așa?

Din toate mesajele ascultate transpiră o durere acută a tinerilor. Predicarea! Aceștia doresc predici in limba engleză sau cu traducere simultană. O fi moft? O fi nevoie reală? Chiar acum este o repetiție a corului tinerilor și știți ce? Dirijorul le vorbește în engleză!

Nu vreau să notez aici despre reacția unor seniori la auzul acestor “revendicări”.

Ce-mi doresc? Să apuc pensia și să nu amîn un minut pensionarea. Nu vreau ca slujirea mea să devină o eventuală povară pentru generația ce va să vină. Sper să nu mă prostesc pînă atunci.

Update 2  – ziua a doua a fost imersată în predici, mesaje de salutare și multă închinare prin cîntare. Dar cum ar fi putut fi altfel dacă la întîlnire au fost peste 40 de pastori și sute de cîntăreți și instrumentiști?

foto by Dorin CîrsteanLa slujba de dimineață am remarcat, printre vorbitori, prezența noului rector al ITBB, Daniel Mariș. Acesta a chemat credincioșii de pe continentul american să susțină școlile teologice din România, menționînd aici  ITB București, UE Oradea și liceele baptiste.

În cadrul slujbei de după-amiază Daniel Brînzei a fost cel ce a chemat, în stilul său original, diaspora românească la verticalitate și demnitate.

Pe plan muzical am remarcat slujirea instrumentiștilor din Chicago, a copiilor ce au rezistat pînă la acel ceas de seară și, bineînțeles, a corului tinerilor. Dar vorba poetului, de gustibus non est disputandum.

Cei interesați de înregistrarea evenimentului dați click aici.

Am postat mai sus și o fotografie cu o parte din pastorii ce au putut sta pînă  la sfîrșitul Congresului.

Share

Posted in Random, Realitate.

Tagged with , , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.